תוהים לגבי משמורת משותפת?
לא בטוחים שאתם יודעים מה משמעות המושג?
בשורות הבאות יובא פירוט אודות המושג "משמורת משותפת" והסברים אודותיו.
מה זה אומר "משמורת משותפת"?
משמורת משותפת נקראת גם "אחריות הורית משותפת". שני המושגים הללו הם הגדרות משפטיות שמגדירות את האחריות ההורית המשותפת של שני בני הזוג על הילדים שלהם לאחר הגירושין.
בשנים האחרונות המושג משמורת משותפת עולה בקרב הליכי גירושין רבים. ברוב המקרים, הילדים עוברים למשמורת מלאה אצל האימא מסיבות שונות.
הסדר משמורת משותפת הוא בעצם הסדר משפטי שקובע ששני ההורים, האם והאב מקבלים זכות זהה להיות הורים לילדים שלהם, בדיוק כפי שהיה לפני הליך הגירושין.
משמורת משותפת משפיעה על תחומים שונים
במידה ובית המשפט מאפשר להורים לקבל משמורת משותפת על ילדיהם, מוסבר להם תחילה כי המשמורת אינה קשורה אך ורק למשמורת הפיזית על הילדים, אלא גם לזכות של כל אחד מהם להחליט החלטות שונות לגבי הילדים (כלומר, כל אחד מבני הזוג יכול להחליט מסגרות שבהם ילמדו, תנועות נוער שבהם ייקחו חלק וכו').
משמורת משותפת – בחירה אידיאלית עבור כל ההורים?
משמורת משותפת יכולה להיראות עבור רבים כבחירה אידיאלית מכיוון שהיא מאפשרת לילדים לראות את ההורים שלהם באופן שווה. כאשר הורים בוחרים במשמורת משותפת, הילדים עשויים שלא לחוות את הנתק מן האב שקורה לעיתים רבות כאשר ילדים עוברים למשמורת אצל האם.
אך חשוב לציין כי משמורת משותפת לא מתאימה לכל זוג שמתגרש. בתי המשפט לא מאשרים הסדרי משמורת משותפת לכל זוג. ההחלטה של בתי המשפט נובעת בדרך כלל לאחר שנעשה בירור שהראה כי שני בני הזוג מסוגלים להתמודד עם משמורת משותפת.
חשוב לציין כי לעיתים ישנם מצבים בהם יש משמורת של הורה אחד בלבד . במקרים שכאלו בעצם אין משמורת משותפת וההורה שאינו משמורן (כלומר לא נמצא עם הילדים באופן יום יומי) לא מחויב לקחת את הילדים.
במצב שכזה, אם ההורה שאינו משמורן לא יכול להיות עם הילדים ביום שבו נקבע כי הוא צריך לשמור עליהם, עליו לעדכן את ההורה המשמורן אודות השינוי וההורה המשמורן צריך למצוא פתרון עבור הילדים ביום זה.
לאילו זוגות גרושים מתאים להתנהל במשמורת משותפת?
משמורת משותפת מתאימה במצבים שבהם ההורים נמצאים במערכת יחסים שמאפשרת שיח מכיל ביניהם. הם הרי יצטרכו לקבל החלטות משותפות באופן רגוע ויעיל בהמשך הדרך והם לא יוכלו לקחת חלק במשמורת משותפת כאשר אין ביניהם תקשורת טובה.
במצבים שבהם הזוג שהתגרש מעוניין בנתק אחד מהשני, אין זה מתאים עבורם להתנהל בהסדר של משמורת משותפת. המשקעים שקיימים ביניהם לא יאפשרו להם לתקשר ולהחליט החלטות שיבואו בסופו של דבר לטובת הילדים. במקרים כאלה עדיף להחליט על הורה משמורן.